Thursday, November 26, 2009

- eftie's paradise-


Petua Pindah Rumah / Rumah Baru....

At last kami sefamili akan pindah jua pada 27.11.2009 sempena aidiladha, insyallah majlis kesyukuran akan menyusul pada maal hijrah 1431, sekadar untuk di kongsi bersama apa yang eftie goggle..


1. AzanMelaungkan azan ketika pertama kali masuk opis/umah baru. Ia juga baik bg bangunan yg telah lama ditinggalkan dan tidak dihuni oleh saper2...Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w. pernah memberitahu bahawa sekiranya sesebuah bangunan (premis/umah) itu terlalu lama dikosongkan (tanpa penghuni) ianya akan dimasuki sejenis makhluk halus (jin yg dikenali sbgai Al-'Ammar) yg suka tinggal di umah yg tidak berpenghuni.

eftie : Insyallah Papa n Ustaz Fahiym boleh buat

2. membaca surah Al-BaqarahSebuah hadis yg diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a., Rasululuuah s.a.w. bersabda yg bermaksud;"jgn lah kamu jadikan rumahmu spt kubur (hanya utk tidur), sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah."

eftie : kena buat nihh

3. Banyakkan solat dan membaca Al-QuranDlm sebuah hadis lain pula, Rasulullah s.a.w. juga menggalakkan agar kita memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran di dalam rumah atau bangunan yang baru diduduki. Baginda bersabda yg bermaksud;"Sinarilah rumahmu dengan memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran." (hadis riwayat Al-Baihaqi)

Insyallah..


4. Baca Surah yassin, Al-Fatihah dan Al-IkhlasAmalkan membaca surah Yassin setiap malam terutamanya tujuh malam pertama anda menduduki rumah atau bangunan. Baca juga surah Al-Fatihah sebanyak satu kali, surah Al-Ikhlas 3 kali, elawat ke atas nabi senayak 7 kali, ayat Kursi sekali, tetapi di ayat terakhir bacalah sebanyak 7 kali.


5. Pagar rumah cara Islam.Perbuatan memagar rumah dengan menanam atau menggantung sesuatu di penjuru atau sudut2 tertentu di rumah atau bangunan yg diduduki dgn kepercayaan bhw benda tersebut akan menjaga dan memelihara keselamatan penghuninya adalah perbuatan yang bertentangan di sisi Islam. Bgmanapu ada cara yg dibolehkan dan digalakkan mengikut ajaran Islam. Caranya dengan 'memagar rumah' dengan merenjis air yassin di sekeliling rumah. Ikut panduan berikut; ambil air kemudian baca surah Al-Fatihah, ayat Kursi, Surah 3 Kul (Al-Ikhlas, Al-Falaq dan Al-Nas). kemudian tiup ke dalam air tersebut perlahan2 hingga habis nafas. Setelah itu, jirus dan renjiskan air tersebut ke setiap penjuru rumah dengan mulai dengan penjuru yg terletak di sebelah kanan dan penjuru seterusnya mengikut arah berlawanan jarum jam.

walahualam.

eftie : penuh keazaman untuk hari mendtg yang lbh baik...

Monday, November 23, 2009

Ghaibmu..IMRAN AJMAIN..dalam Rindu Bertasbih


Biar ghaib mu suatu misteri

Tiada ku mencari sebarang pembayang lagi

Biar ia bertanda tanya saja

Hati ku dah lama bertitik noktah


Biar, biar lah berlalu

Biar, biar lah begitu

Biar waktu mengubat rindu

Tiada ku mencari sebarang penawar pilu


Biar lah mereka tertanya-tanya

Hati ku dah lama berganti arah


Mana pergi janji Setia di sisi

Hanya aku yang tertunggu-tunggu
Waktu pun berjalan

Tak berkesempatan

Kau hilang tanpa pesanan


Biar ghaib mu suatu misteri

Tiada ku mencari sebarang pembayang lagi

Thursday, November 19, 2009

My only son in sehati berdansa..

Mempersembahkan.............

video

Really proud of you my son!! Tarian Chicken Dance, he he siap couple2, nasib baik tak kena pakai texedo anak Mama..si couple tu namanya Shasha..comel gitu, maafla anak lelaki sy tak biasa pegang2 nih..bukan muhrim...

Cayala...berani n boleh menari ...( tak kisahla cikgu letak hjg sekali...skill msh kurang)...Tapi Mama tetap doakan Abang berjaya jadi arkitek seperti yang abang cita-citakan...ustaz jgn lupa...the ustaz arcitect gitu..Amin

Video di rakam pd hari konvokesyen di UIA ahad lepas 15/11/2009, konvokesyen tadika abang n tahun depan abang akan masih di sana - TADIKA SAIDINA ABU BAKAR AS-SIDDIQ ( TISAAS ).

Insyallah dlm catatan akan dtg kita story pasal TISAAS & SRISAAS.

- Mama, Sri Gombak

Wednesday, November 11, 2009

MENAHAN KEMARAHAN

i bukanlah orang yang suka marah-marah, bising-bising but when it come to work n I have to answerable to the boss - that might look bad on my performance, I have too..

Maybe sapa2 yg pernah jadi anak buah I dulu faham..

In marriage life also, luckily I n Yang Papa share the same method, silent n tggu sejuk..
takde la nak berperang mulut atau tgn kaki naik or even worst berbaling2 pinggan mangkuk

Petang smlm on the way pi Bkt Kemuning htr adik ipar, drg tazkirah radio mana tak sure, ada ustaz ni habaq tak elok kalau marah2 nih, dia kata org yang tak berapa bijak akan marah2 tak tentu hala sampai keluar kata2 yang tak sepatutnya seperti menghina, dan memandang rendah n tak fikir hati dan perasaan org yang kena marah...ingat la sorang boss dulu yg suka marah2 dan merendahkan capability orang bawahannya..hikmahnya..I know she was bad boss, and I do not want to be her...

Me, My Self & I ...

My photo
I just wanna give the BEST of me to MY ALL....Ya ALLAH, permudahkanlan urusan kami... Sesungguhnya kami hambaMu yang lemah,,dan hanya engkau tahu yang terbaik untuk kami...

Popular Posts