Friday, November 19, 2010

Tip Tulis Surat Berhenti Kerja

Tip utk tulis surat berenti "DO"
1. No need la cite panjang lebar why nak resign " straight forward", tak bg reason pun takpe - express ur self in exit interview
2. give notice of the date on which you will be leaving
3. express appreciation
4. remind your achievement ( klu nak la..)
5. offer jasa terakhir for smooth transition

Resign in ethical way is important as much as on the day we come for interview

Good Sample "BI nye"


Dear Your Manager,

I am writing in order to inform you of my resignation from current position title with 1-month notice effective date. Therefore, my last day of work will be on xx.

I would like to express my appreciation for your excellent leadership and counsel during the duration of stay at Company Name.

I have been fortunate to be employed by Name of Company I have learned that putting the customer first is of vital importance in today's competitive environment. Please acknowledge this letter of resignation and I will do my utmost to finish the outstanding projects and for a smooth hand over.

Sincerely,



sample surat "selenge""
DON'T
Sepanjang berbelas tahun jadi org HR tak pernah lagila jumpa surat yang "ikhlas" cam ni..
but good one to share la...



PER : SURAT BERHENTI KERJA


Saya seperti nama diatas, ingin memohon berhenti kerja. Saya berharap permohonan ini diluluskan. Berikut adalah sebab-musabab saya ingin berhenti kerja:-

Saya kerap dibuli oleh senior.
Makanan di kantin tak sedap tapi mahal macam KFC.
Tambahan pula kalau makcik senior yg kira.
Waktu rehat tersangat pendek 30 minit je... Nak jalan ke kantin pun dah 15 minit!!!
Kalau setakat nak keja kilang, lebih baik tak payah ambil SPM. Indon tak ambil SPM pun boleh keja jugak!!!
Pekerja dipaksa O.T. Ingat kita orang ROBOT ke!!! Kalau tak O.T. ugut nak bagi Warning Letter pulakk.....
Pintu kecemasan dihalang oleh paip2. Bila BOMBA audit baru kalut. KESELAMATAN TIDAK DIUTAMAKAN.
Scan in/out sikit nak masuk kena beratok panjang. Nak bali kena beratok BULEH TAWAF satu kilang..
Pintu keluar masuk 2 shj. Pekerja beribu.... Masuk LATE marah!!! Balik LATE driver pulak marah!!!! sampai rumah mak bapak pulak yang marah KAMI selalu kena MARAHHHHHH...
Boss kadang 2 ok kadang 2 tension sampai tak ingat yang kami ni orang gak
Faedah 2 lain tak memuaskan contoh keja bagai nak tercabut kepala hotak profit shereing HAMPEHHH
BANYAK LAGI NAK HABAK TAPI KUT TAK SANGUP DENGAK KUT!!!!

Untuk pengetahuan tuan, saya telah berjaya menabung sebanyak RM 1.5 juta selama saya bekerja sebagai operator. Wang itu telah saya laburkan dalam bentuk dinar emas. Setiap bulan, pendapatan saya adalah sebanyak RM1,500. Inilah faktor utama saya ingin berhenti kerja. Terima kasih atas segala kerjasama ............
tunjuk ajar tuan selama ini dengan saya. Akhir kata, terimalah sebuah pantun MAUTdari saya........ IKAN KELI.. IKAN KEMBUNG; ANGKAT KAKI LLLAAAMMMBUNG...............

SEKIAN TERIMA KASIH....

eftie ; HR always wanna best for the staff; having staff who they employed be with the co's happy and stay with the company is one of our key success..

Tuesday, September 7, 2010

Air Mata Syawal ...Aidilfitri ini



Sayu...
Hati ini makin sayu
Rindu...
Terkenangkan desa permai
Wajah ayah bonda
Bermain di mata
Mengajak ku pulang ke desa
Di hari bahagia
Hari raya

Lama ku tunggu
Bertemu di pagi mulia
Namun tidak kesampaian
Air mata jatuh berlinangan

Ku ingin berulang
Manisnya bersama
Menyambut hari bahagia

Jarak memisahkan
Rindu pertemuan
Bilakah hasrat jadi nyata

Duhai ayah bonda
Ampunkan anakanda
Tak dapat beraya bersama

Jauh dari mata
Dekat dalam jiwa
Teguh kasihku tak berubah

Lama ku tunggu
Bertemu di pagi mulia
Namun tidak kesampaian
Air mata jatuh berlinangan...

eftie : Hanya yang mengerti sahaja yang tahu akan perasaan ini
Memanglah anak-anak dan suami penawar duka..

.....
Posted by Picasa

Tuesday, August 24, 2010

Yang Mengasuh Tiga Puterinya




"BARANGSIPA MEMELIHARA TIGA ORANG PUTERINYA, IA BERIKAN PENDIDIKAN KEPADA MEREKA,
DAN IA KAWINKAN SEMUANYA, DAN BERBUAT BAIK KEPADA MEREKA, MAKA BALASAN BAGINYA ADALAH SYURGA." - Hadits

Ini adalah satu keuntungan besar bagi yang punya anak perempuan tiga apalagi lebih, insya ALLAH sekalipun seorang sahaja, juga pahala ia dapati. Asalkan saja betul-betul ia dididik, lalu ia kawinkan, dan terus ia berbuat baik terhadap mereka. Seandainya suami mereka (menantu-menantunya) dalam keadaan susah ia bantu.

ALLAH menjadikan manusia dengan ketentuan rezekinya. Siapa banyak anaknya banyak juga rezekinya, dan banyak pula pahalanya.Didiklah mereka dengan ajaran yang diredhai ALLAH.....

Source : SIAPAKAN YANG MEWARISI SYURGA, DAN YANG MEMASUKI NERAKA

P/S eftie - Kak Long & Kak Ngah give me the book n ask me to read, consist of 84 hadits..siap pesan jagn tiggal satupun....

Tuesday, August 10, 2010

RAMADHAN AL-MUBARAK

Ya..Allah, hanya diri Mu yang mengerti syahdunya hati ini
menyambut Ramadhan tanpa ABAH yang tersayang lagi..
Terbayang juga kerinduan EMAK pada arwah ABAH nanti
Dengan jarak yang terpisah dan keadaan yang sukar ini,
apalah daya diri untuk meringankan kerinduan Emak yang sarat itu..
doa dipanjatkan agar kita dipanjangkan usia supaya kita dapat menziarahi
pusara ABAH dan memanjatkan doa tanpa henti agar ABAH tenang di
sana..

dari kami anak menantu cucu2 ABAH, Gombak....

(Ingat masa hari-hari akhir Arwah ABAH..aku selalu cakap ubat ABAH tenang2 sahaja..)

Thursday, July 8, 2010

My Sweet Blossom..last childhood birthday 8.7.2010

Mengenang dari detik kelahiran hingga 12 tahun dia kini...

Me, My Self & I ...

My photo
I just wanna give the BEST of me to MY ALL....Ya ALLAH, permudahkanlan urusan kami... Sesungguhnya kami hambaMu yang lemah,,dan hanya engkau tahu yang terbaik untuk kami...

Popular Posts